Els Mossos alerten de les marques en les portes dels domicilis

El cos de Mossos d’Esquadra alerta que els marcadors de paper o de plàstic en les portes del domicili poden ser marques que posen els delinqüents per esbrinar si un habitatge està desocupat durant un període més o menys llarg de temps.

Aquest sistema sovint es tracta de posar un paper doblegat entre la porta i el marc de la porta, de manera que si algú hi accedeix, la porta s’obre i el paper cau a terra. Un altre mètode que utilitzen consisteix en forçar bústies per comprovar si els propietaris de l’habitatge estan de vacances.

 Com accedeixen els lladres a casa nostra?

Els criminals utilitzen diverses tècniques per tal d’accedir als domicilis. Les mesures més utilitzades són l’escalada, l’extracció del bombí, l’extracció de l’espiell, l’ús de claus falses o el forçament de la porta.

Per evitar, entre d’altres, l’extracció del bombí, es recomana posar dos panys de diferents models i sistemes que disposin d’un pestell de bloqueig del pany de cop. Cal col·locar bombins fabricats amb materials resistents que n’impedeixin l’extracció i que no sobresurtin de la superfície de la porta.

 La fórmula de seguretat: temps i soroll

 El cos de seguretat alerta que una de les claus per frenar les actuacions dels lladres en els domicilis és la d’incorporar sistemes de seguretat per tal que el delinqüent faci més soroll i tardi més estona per executar el robatori. És a dir, com més dificultats tingui, més possibilitats hi ha que el puguin detenir. Això s’aconsegueix millorant els panys, col·locant alarmes i detectors efectius, portes de seguretat, una comunitat de veïns atenta, sistemes de videovigilància, etcètera.

Cal tenir present que segons informava el diari de Girona el passat mes de setembre, ha augmentat entre els lladres la tendència d’efectuar robatoris en pobles i zones rurals. És a dir, dels 1.858 robatoris efectuats durant el primer semestre de 2018 a la província de Girona, gairebé el 75% (1.393 robatoris) es van efectuar en objectius més allunyats de les zones habitades, en espais propers al bosc o en poblacions allunyades on puguin passar desapercebudes i on poden fugir ràpidament.

 Què cal fer per presentar una denúncia?

 En les oficines d’Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra es poden presentar les denuncies. Per fer-les efectives, el cos de seguretat demanarà un document d’identificació personal i una llista  dels efectes que els lladres hagin sostret amb totes les dades possibles sobre aquests (imatges, model, any d’adquisició, etc.).

En els casos de robatoris petits, robatoris dins dels habitatges, establiments, vehicles i pèrdua d’objectes, es poden tramitar denúncies per internet. Tot i així, un cop feta la denúncia cal signar-ne una còpia en una comissaria un cop estigui acabada la introducció de dades tot indicant a la referència de la denúncia.