Cases de primera residència, objectiu dels lladres a la comarca de Girona

 
La mitjana anual de robatoris amb força en domicilis és de 26.500 a Catalunya en els últims cinc anys

La ciutat de Girona va patir 192 robatoris amb força en habitatges entre gener i setembre de l’any passat, segons dades extretes del darrer balanç de la criminalitat publicat pel Ministeri de l’Interior, cosa que representa un lleuger retrocés, del 2,5%, respecte el mateix període de l’any anterior. Agafant la província com a referència, gairebé un de cada deu delictes d’aquesta tipologia es produeix a la capital.

Pendents de tancar l’estadística corresponent a l’any 2017, La Vanguardia avança que els Mossos d’Esquadra contemplen una millora de fins al 4% quant a la xifra d’entrades mitjançant la força en domicilis, tot i que el total de robatoris amb violència en habitatges segueix a l’alça. En qualsevol cas, la mitjana anual de robatoris amb força en vivendes és de 26.500 en els últims cinc anys, situant-se per tant encara a uns nivells molt elevats, i més tenint en compte que aquesta tipologia de delicte és avui en dia la segona prioritat de la policia catalana, només per darrera de la prevenció del terrorisme.

No és d’estranyar, ja que, per una banda, un de cada quadre fets contra el patrimoni són robatoris amb força i robatoris amb violència i/o intimidació, produïts en domicilis però també a l’espai públic, establiments o a l’interior de vehicles. Per altra, es tracta d’un delicte molt sensible ja que s’envaeix l’espai més íntim, privat i inviolable de les víctimes. L’angoixa que pot provocar és tal que pot arribar a ser molt complicat per les famílies tornar a sentir-se segures a casa seva després d’un robatori.

Segons l’últim anàlisi disponible dels Mossos d’Esquadra sobre els robatoris amb força a domicili, el tipus d’habitatge més victimitzat són els pisos i apartaments (55,6%), seguit de les cases (41%) i les masies (3,4%). Nou de cada deu dels domicilis violentats són de primera residència i els robatoris a cases de primera residència tenen tendència a ser més victimitzats a les zones metropolitanes de la comarca de Girona, la Catalunya central i les zones metropolitanes fora de la ciutat de Barcelona.

Els mètodes d’accés als domicilis més emprats són el forçament de porta (la clau falsa i la fractura de bombí), l’accés per la finestra i l’escalament, i la majoria dels autors són homes d’entre 16 i 35 anys.

Revisar el pany
La Unión de Cerrajeros de Seguridad (UCES) alerta que vuit de cada deu de les tancadures instal·lades a les portes principals de les llars s’han quedat desfasades. Segons l’Instituto Nacional de Estadística (INE), més del 80% dels habitatges d’Espanya s’ubiquen en edificis de més de 25 anys d’antiguitat, amb més de la meitat del total arribant a superar els 35 anys, amb la qual cosa recomana revisar i renovar quan calgui les tancadures.

Robatoris a Girona