Les comarques gironines, castigades pels robatoris amb força en domicilis

Les comarques gironines, castigades pels robatoris amb força en domicilis

 
Girona és l’onzena província amb més delictes d’aquest tipus, tot i experimentar un retrocés del 8,3%

Un jove de 20 anys va ingressar a presó el desembre passat per haver comès 14 robatoris en domicilis a Llançà en tan sols dos mesos, novembre i desembre. Un noi de 19 anys i un home de 39, veïns de Lloret de Mar, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de Blanes el passat dia 20 gener per dos delictes de robatori amb força a interior de domicili. Un altre individu, de 30 anys, va ser detingut dos dies abans a Blanes com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb força a interior de domicili i també de robatori i furt d’ús de vehicle a motor. L’endemà, dia 19 de gener, també a Blanes, els Mossos d’Esquadra van detenir un home de 23 anys relacionat amb almenys dos robatoris amb força a interior de domicili, un d’ells en grau de temptativa.

Aquests fets, desafortunadament, no són casos aïllats ni notícies de successos efímeres, sinó exemples d’un dels indicadors de criminalitat més rellevant, els delictes contra la propietat. A nivell europeu, els robatoris amb força en habitatges van augmentar un 14% entre 2007 i 2012, segons Eurostat, registrant-se un increment del 74% a Espanya. Els delictes de violació de domicili a la UE-28, no obstant, van experimentar una tendència a la baixa entre 2012 i 2015, reduint-se un 5% tan sols al 2015.

A nivell nacional, els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions han disminuït un 9,1%, arribant a la xifra de 110.352 delictes d’aquesta mena, segons dades extretes del balanç de criminalitat dels primers nous mesos de 2017 publicat pel Ministeri de l’Interior. Específicament en domicilis, el descens és encara major, del 9,7%.

232 robatoris al mes
Les comarques gironines, especialment castigades per aquesta tipologia de delicte i contràriament a la tendència a la baixa a Catalunya, van experimentar un augment del 14,7% en robatoris amb força en habitatges entre 2015 i 2016, passant de 3.150 a 3.614. Durant aquest període, els robatoris amb violència o intimidació van incrementar-se gairebé un 78%, arribant als 32 casos.

Segons les últimes dades disponibles del Ministeri de l’Interior, es van detectar 2.089 robatoris amb força en habitatges a la província de Girona entre gener i setembre de l’any passat, respecte a les 2.279 del mateix període de l’any anterior, cosa que representa una millora del 8,3%. No obstant, estem parlant de 232 robatoris al mes –a falta de les xifres corresponents a l’últim trimestre de l’any incloent-hi les vacances de Nadal i casos com els citats a les primeres línies d’aquest text–, una xifra que situa Girona com l’onzena de les 50 províncies d’Espanya en el rànquing estatal d’aquesta tipologia de delicte. El primer lloc de la llista l’ocupa Barcelona, seguida de les províncies de Madrid i València.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.